Skip to content

Alphen aan den Rijn Stationsstraat 26

Groot herenhuis anno 1907 Voormalig belastingkantoor in de achtertuin

De Stationsstraat is een van de oudste straten van Alphen aan den Rijn en wordt met regelmaat in de lokale historie beschreven. Vanaf het jaar 1900 ontstond in Alphen aan den Rijn een grote behoefte bij de meest welgestelden om in een eigen buurt te wonen in het centrum van het dorp. Zo ontstond een aaneengesloten herenhuisbebouwing aan de Stationsstraat en in het nieuw ontwikkelde Burgemeester Visserpark. Samen met het Hazeveld vormen zij de top 3 van meest geliefde straten om in te wonen.
De Stationsstraat kenmerkt zich door een grote en bovenal leuke diversiteit aan bebouwing. U woont hier op minder dan 5 minuten loopafstand van het stadscentrum met gezellige horeca en een uiteenlopend winkelaanbod. Reist u graag met het OV of heeft u studerende kinderen? U woont hier eveneens op luttele minuten loopafstand van het NS-station. Tot slot bent u met 2-3 autominuten op de kruising van de N11 & N207 waarmee u alle grote steden in de Randstad binnen 30 minuten kunt bereiken.
In de achtertuin van het huis bevindt zich een ruime schuur met zolderverdieping. Volgens de overlevering was in dit gebouwtje in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw een dependance van het Belastingkantoor gevestigd waar burgers hun belastinggeld konden afdragen. De restanten van de loketten zijn bewaard gebleven. Het woonhuis was in de Tweede Wereldoorlog tot twee keer toe een tijdelijke vestiging van het Christelijk Lyceum aan het Burgemeester Visserpark, eerst als Hoofdgebouw, later werd er ook les gegeven aan schoolklassen van de HBS en het Gymnasium. Het schoolgebouw zelf deed in die periode dienst als onderkomen voor vluchtelingen uit de Betuwe en in een later stadium werd het schoolgebouw ingenomen door de bezetter.
De huidige eigenaar heeft sinds 1971 in het pand gewoond, aanvankelijk met 5 opgroeiende kinderen. De oorspronkelijke keuken werd daarom vergroot middels een aanbouw, enkele jaren later werd de keuken weer verkleind en werd de oorspronkelijke keuken bij de woonkamer betrokken zodat een riante L-vormige woonkamer ontstond van ruim 60 m². De zolderruimte bestaat uit onder andere 2 slaapkamers en een bijzonder grote open ruimte waar gemakkelijk nog extra slaapruimte aan kan worden toegevoegd. Een echt gezinshuis!

Alvast binnenkijken: https://youtu.be/4KM58hbQ9mA

Wonen aan de Stationsstraat…
…is wonen in één van de oudste straten van Alphen aan den Rijn. Voorheen bekend als de “Stationsweg”.

De indeling is als volgt, de begane grond:
De vestibule van de woning is toegankelijk via de diepe voortuin. Hier ervaart u een royale ontvangstruimte met garderobegelegenheid en de meterkast. Leuk detail is de originele voordeurbel. Via de dubbele deuren komt u in een grote hal. Hier springen direct de charmes van deze karakteristieke woning in het zicht, te weten: de prachtige plafondhoogtes en de trapopgang met o.a. fraaie, houten spijlen en trapleuningen. De hal biedt toegang tot de woonkamer, de toiletruimte en de (wijn)kelder. De kelder is regelmatig vochtig en dient behandeld c.q. gerenoveerd te worden. Door middel van de deur aan uw rechter hand betreedt u de woonkamer.

De woonkamer:
De woonkamer is een royale ‘L’ vormige ruimte met praktische afmetingen. De living heeft een uitstekende daglichttoetreding door middel van de grote raamvlakken aan weerszijden. Aan de voorzijde van de woning bevindt zich een haard welke betegeld is met natuursteen. De woonkamer was oorspronkelijk ingedeeld als een en-suite verdeling met kenmerkende schuifdeuren. De originele tekening is nog aanwezig.

De keuken:
De keuken is gerealiseerd in de uitbouw en is voorzien van de navolgende inbouwapparatuur:
• 4-pits gas kookplaat
• Afzuigkap
• Oven
• Koelkast
Dankzij de raampartijen in de zij- en achtergevel is hier fijn tuincontact gecreëerd. Vanuit de keuken is eveneens de achtertuin toegankelijk.

De 1e verdieping:
Met gebruik van de trapopgang bereiken we de overloop van de 1e verdieping. Vanaf hier is de hoofdslaapkamer en zijn de twee eerstvolgende slaapvertrekken toegankelijk. Ook is op deze verdieping de badkamer gesitueerd. Een fraai element van dit herenhuis: de trapopgang wordt overdag middels een ingenieus plafondraam verlicht.

De slaapvertrekken:

Dit herenhuis is ingericht met 5 riante slaapvertrekken. Zoals eerder genoemd zijn de eerste drie kamers op de 1ste verdieping, deze beschikken over ruimtelijke lengte x breedte maten en bieden
u 17,9 en 18,2 m2 gebruiksoppervlakte. De twee grootste vertrekken zijn voorzien van ieder één eigen inbouwkast met karakteristieke paneeldeuren. Het slaapvertrek aan de voorzijde van 7,1 m2 groot heeft een karakteristiek toograam.

De badkamer:

De badkamer is deels betegeld en is met de navolgende sanitaire voorzieningen ingericht:
• een inloopdouche
• een wastafel met planchet en spiegel
• een 2de toilet

Vanuit hier kunt u naar het 12 m2 grote platte dak.
Middels de afsluitbare trapopgang bereiken wij de eerstvolgende verdieping.

De 2e verdieping:

Bij bovenkomst valt direct de schitterende nokhoogte van circa 4,60 meter op.
Vanuit deze ruimte zijn de 4e en de 5e slaapkamer toegankelijk. Ook kunt u vanuit hier naar de bijzondere lichtstraat van de woning.

Verder is op deze grote overloop plaats voor vaste kasten, een wastafel, de aansluitingspunten voor de wasapparatuur en de opstelplaats voor de CV-ketel.

De achtertuin:

Vanuit de woonkamer en de keuken heeft u een fijn tuincontact. De achtertuin heeft een prettige diepte van circa 13,5 meter met aan de achterzijde de historierijke dependance van het ‘Belastingkantoor’.

Van het ‘Belastingkantoor’ zijn vele bouwdelen door de jaren bewaard gebleven, zo vonden we de authentieke deurgreep (letterlijk) en de restanten van de loketten. Het bijgebouw is tevens voorzien van een bovenverdieping met verlichting. Ook kunt u via de loopdeur naar het achterom aan de Hedastraat.

Bijzonderheden:

• Het schilderwerk dateert van 2013
• De in 2012 zijn in de woonkamer en grote slaapkamers op de verdieping nieuwe hard houten kozijnen met isolatie glas geplaatst
• Rond het jaar 1972 is de keuken aangebouwd c.q. gerealiseerd

Alle verstrekte informatie moet beschouwd worden als een uitnodiging tot het doen van een bod of om in onderhandeling te treden. Deze informatie is met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Onzerzijds wordt echt geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn indicatief.
Bijzondere bepaling: Deze aanbieding is geheel vrijblijvend en wordt gedaan onder voorbehoud (schriftelijke) goedkeuring en ondertekening door (directie)eigenaar/eigenaresse/opdrachtgever.

Back To Top