skip to Main Content
Artikel AD Landgoed Verboom

Vlakbij Alphen komt een landgoed met park

Een landgoed midden in de polder, vlakbij Alphen? Dat duurt vast nog járen voordat dat ergens naar oogt. Mis, zeggen de ontwikkelaar en landschapsarchitect. Al binnen twee of drie jaar kun je er heerlijk een ommetje maken, mét het geluid van rietzangers en kikkers in je oren.

Onderwerp van gesprek is Landgoed Verboom, dat voor vier vijfde openbaar toegankelijk wordt. Vanaf het eerste idee van grondeigenaar Cees Verboom uit Leiden tot nu is weliswaar 30 jaar verstreken. Maar nu, meteen na de bouwvak, gaat letterlijk de schop in de grond. Je zou het niet zeggen als je rondstruint op het kale weiland met kniehoog gras dat grotendeels achter de golfbaan Zeegersloot ligt. Maar Menno Stieber van het Nieuwkoopse Vink Bouw verzekert me dat het hier aan de Westkanaalweg in rap tempo volstrekt anders gaat worden. Twee van de vier kavels voor een landhuis zijn inmiddels verkocht, de welstandscommissie heeft net de ontwerpen goedgekeurd. En voor de derde kavel, het eigenlijke landhuis, is een serieuze gegadigde. Alleen nummer vier is nog ‘vrij’.

Langwerpige vijver

In september gaat de boel dan ook op de schop. De schuur die vooraan tegen de dijk van het Aarkanaal staat gaat weg. Daar komen enkele parkeerplekken voor de toekomstige bewoners. Van het bosje dat hier is, halen ze de verwilderde ondergroei weg. “De bomen proberen we zoveel mogelijk te behouden”, zegt Stieber. Reden: van hier af komt er in de lengterichting van het park een zichtlijn dwars over het nieuwe landgoed. Slingerend door het bijna 7 ha grote landgoed komen wandelpaden. Hij vertelt: ,,We gaan liefst 20.000 kubieke meter grond uitgraven voor een langwerpige vijver van meer dan 600 meter lengte. In die waterpartij komen rieteilanden en bomen, plus enkele bruggetjes.’’

Als we langs die denkbeeldige vijver naar achteren lopen, zien we links bij de bosrand één, en rechts langs een hoog liggende kade drie paaltjes met kleurige linten. Die duiden de plek aan waar steeds één landhuis van 1750 m3 komt te staan. Voor een beter begrip van die grootte; meestal mag je in het landelijk gebied van het Groene Hart een huis van maximaal 600 mbouwen.

IJsvogels

Landschapsarchitect Berno Strootman vertelt dat het park het karakter van de streek krijgt. ,”Elk landgoed is een spel van cultuur en natuur. Dit landgoed is interessant omdat het in het Groene Hart met zijn enorme openheid ligt. Ik vind dat het park die weidsheid moet weerspiegelen. Vandaar die langgerekte vijver. Die accentueert de oude middeleeuwse verkaveling.”

Het wordt, ook met z’n inrichting en aankleding, geen ‘gewoon’ park met gladgeschoren gazons en zorgvuldig gesnoeide boomgroepen. “Nee, er komen allerlei rietlanden en hoogteverschillen, zodat daar verschillende leefgebieden ontstaan voor flora en fauna. Welke vogel- en diersoorten hier te verwachten zijn? Allerlei riet- en watervogels. Ik hoop op de blauwborst en de ijsvogel. En we planten streekeigen soorten zoals meidoorn, kardinaalsmuts, haagbeuk, els en eik aan.”

Kale bende

Maar een landgoed mag volgens Strootman ook soorten herbergen die er niet van nature groeien. En dus komen er stinzenplanten zoals sneeuwklokje en krokus. “En we planten watercypressen, een soort die je vaak op oude landgoederen ziet.” Hij beaamt dat je voor een volgroeid park met enorme bomen geduld moet hebben. Maar desondanks wordt het geen kale bende, onderstreept Strootman.

“Tijdens de aanleg lijkt het angstaanjagend kaal, daarna oogt het even erg strak. Maar al na een paar maanden gaat het leven. Het leuke aan natte natuur is dat je heel snel resultaat hebt. Over een paar jaar is het hier één groot feest. Het wordt echt een aanwinst voor de natuur.”

Landgoed Verboom  Landgoed Verboom.

Landgoed Verboom. Landgoed Verboom

Bron: AD.nl 

Bekijk alle nieuwsberichten

Gemeente Alphen en Van Wijnen tekenen overeenkomst herontwikkeling Voorweg

Namens de gemeente Alphen aan den Rijn heeft wethouder Gerard van As de anterieure overeenkomst…

Lees meer

Feestelijk moment nieuwbouwproject ZUYD.

Vandaag was het feest bij nieuwbouwproject ZUYD.! Tijdens dit feestelijke moment zijn alle toekomstige bewoners…

Lees meer
Back To Top