skip to Main Content
Huizengekte Alphen

In de media: Huizengekte in Alphen?

Vliegen de huizen over de toonbank? Nou, cijfers in Alphen lijken iets heel anders te zeggen. Nergens in Nederland werden procentueel gezien minder woningen verkocht in het laatste kwartaal van 2020 als in Alphen, vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Mirjam van der Ziel van Koppes Makelaardij: “Wij herkennen ons hier niet in.

In het vierde kwartaal van 2020 zijn er 249 woningen verkocht, blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dat zijn er 17 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2019.

Daarmee mag Alphen zich de hardste daler van Nederland noemen. In niet één andere door NVM aangewezen regio is het procentuele verschil zo groot. Het past ook niet bij de landelijke trend: in heel Nederland steeg het aantal woningverkopen met 2 procent.

In het derde kwartaal van 2020 was het aantal verkochte woningen ook al gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019 (-10 procent).

Pakje boter

Aanbod, aanbod, aanbod: we drogen helemaal op. Het is dramatisch, er komt niks bij”, verklaart de Alphense  aankoopmakelaar Monique Wolvers de teruggang. In Alphen zouden veel meer woningen verhandeld kunnen worden, maar er ís gewoon niks, zegt zij.

Een collega van mij had laatst een huis in de Edelstenenbuurt. Nou, dat is niet bepaald heel luxe. Anderhalf jaar geleden zou er niemand op de bezichtiging af komen. Nu hadden ze er veertien op één dag. Een woning in Kerk en Zanen? Mensen duiken er meteen bovenop. Het maakt niet eens meer uit of het er een beetje uit ziet. Gigantische overbiedingen van wel 35.000 euro. Zonder keuring of voorbehoud van financiering. Onvoorstelbaar, het is geen pakje boter wat je koopt. Het lage aanbod doet blijkbaar gekke dingen met mensen, een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

Een aanbodprobleem dus. Of mensen het kopen van een huis hebben uitgesteld tot na 1 januari, de datum waarop de overdrachtsbelasting is vervallen? Kan meespelen, volgens Wolvers, maar dat zegt niets over de uitzonderlijke situatie in Alphen.

Uitputten

Wij herkennen ons hier ook niet in. Er wordt als een malle verkocht, er zijn echt explosies. Je moet ook met een klein beetje schakering naar de cijfers kijken. Het is misschien een momentopname”, zei Mirjam van der Ziel van Koppes Makelaardij eerder al over de daling.

In Alphen is ook nog maar nauwelijks plek voor nieuwe woningen. De stad groeit binnenstedelijk volledig uit z’n jasje. De oplossing is bouwen aan de groene randen van de stad, zoals de Gnephoek en de Noordrand. Daar moeten de komende tien jaar ruim tweeduizend woningen worden gebouwd. “Maar het is wachten op groen licht van de provincie“, zucht woningbouwwethouder Gerard van As. De provincie ziet liever dat Alphen eerst écht alle opties uitput in de stad. Om die reden heeft het gemeentebestuur nu een paar ‘onorthodoxe’ locaties aangewezen voor woningbouw, zoals de vroegere Asfaltcentrale of het Bospark.

Inhaalslag

Ook wordt gewerkt aan tijdelijke oplossingen. Zo is er een plan voor pakweg zeventig tiny houses, maar is de beoogde locatie (bij ‘s Molenaarsbrug) nog onzeker. “Maar als we aan de randen kunnen bouwen, kunnen we een enorme inhaalslag maken. We kunnen daar gedifferentieerd bouwen. In Alphen-stad gaat het vooral om appartementen, maar we kunnen daar ook rijtjeshuizen voor jonge gezinnen bouwen. Het zou veel druk weghalen. Want nu gieren de prijzen de pan uit.

De prijzen voor koophuizen stijgen in Alphen wel ‘keurig’ mee met de landelijke trend. Gemiddeld kostte een huis in het laatste kwartaal van vorig jaar 405 duizend euro. Dat is 11,7 procent meer dan eind 2019. Landelijk is de gemiddelde prijs met 11,6 procent gestegen.

Bron: AD.nl

Bekijk alle nieuwsberichten
NVM Open Huizen Dag Koppes Makelaardij

De vernieuwde versie van de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 2 oktober

Op zaterdag 2 oktober zal er wederom geen reguliere NVM Open Huizen Dag plaatsvinden. Dat…

Lees meer
Back To Top