Ga naar hoofdinhoud

Het AD over de vernieuwde versie van de Open Huizen dag

Open Huizen Dag, is dat nog wel nodig met zo’n huizenmarkt? Makelaarsvereniging NVM gooit in ieder geval het roer om: het traditionele rondje langs te koop staande woningen maakt plaats voor een koffiedate bij de makelaar. Niet iedereen is even enthousiast over de verandering.
René Cazander, Terence Garnier

Langs de deuren? Koppes Makelaardij uit Alphen komt naar eigen zeggen ‘altijd bij de mensen thuis’. Aanstaande zaterdag, tijdens de eerste editie nieuwe stijl van de NVM Open Huizen Dag, nodigt Koppes mensen uit in de woningwinkel in de Julianastraat. ,,Dat doen we eigenlijk wel vaker”, zegt Mirjam van der Ziel. ,,Mensen krijgen een kop koffie en kunnen rustig een praatje met ons maken. Het is ontzettend van belang dat we goed communiceren met mensen.”

“Kijkje nemen op de Open Huizen Dag zaterdag? Die tijd is voorbij: ‘Woningen halen de open dag niet meer”.

Daarover later meer. De woningmarkt is veranderd. En dus de Open Huizen Dag ook. Deze dag bood jarenlang vele potentiële kopers de mogelijkheid op één dag meerdere huizen te bezoeken. Maar door de krapte op de woningmarkt is de afgelopen jaren het aanbod van het aantal te koop staande huizen drastisch geslonken. Bovendien is het aantal bezoekjes dat op een dag aan een woning mag worden gebracht, aan banden gelegd vanwege corona.

“Je woning verkopen is, met alle respect, een fluitje van een cent geworden. Maar hoe kom je aan een nieuwe woning?”
Marc van der Lee, NVM

Fluitje van een cent 

Uit een onderzoek van de makelaarsvereniging kwam daarnaast naar boven dat consumenten diverse woonvragen hebben. Ze zijn op zoek naar deskundig en persoonlijk advies. Kortom: tijd om het over een andere boeg te gooien, meent de NVM. ,,Hoe zit de markt in elkaar? Wat is mijn woning waard?” noemt Marc van der Lee van NVM een paar van de prangende vragen op. ,,Verkopers zijn veel behoedzamer dan kopers geworden. Je woning verkopen is, met alle respect, een fluitje van een cent geworden. Maar hoe kom je aan een nieuwe woning?”

In het Groene Hart geniet deze dag grote belangstelling, zegt Van der Lee. Dat kan hij zien aan het aantal afspraken dat al is gemaakt. Cijfers geven kan hij niet – dat levert een vertekend beeld op omdat potentiële kopers ook buiten de NVM om afspraken met makelaars maken.

Winkeldochter

In de Alphense regio doen in ieder geval twaalf makelaars mee. In Gouda en omstreken zijn dat er vijftien. Woerden en omgeving telt er elf. Eén van de deelnemers uit die laatste windstreek is Drieman Garantiemakelaars. Makelaar Marcel de Boer heeft wel begrip voor het besluit van de NVM. ,,De laatste keer, dat was twee jaar geleden, hadden wij nog maar vijf of zes huizen waar belangstellenden konden komen kijken. De kans dat een te koop staand huis nu de open dag haalt, is niet groot.”

“De laatste keer, dat was twee jaar geleden, hadden wij nog maar vijf of zes huizen waar belangstel­len­den konden komen kijken. De kans dat een te koop staand huis nu de open dag haalt, is niet groot.”
Marcel de Boer, Makelaar

Dat zegt ook Van der Ziel van Koppes. ,,De oude opzet is achterhaald. Je vorige week aangemelde pand is misschien al verkocht. Blijft mijn pand wél over, dan ben ik misschien de winkeldochter.”

In de ogen van De Boer is de nieuwe opzet onder meer bedoeld voor mensen die willen verhuizen, graag willen weten wat er te koop staat en een indicatie willen hebben van wat hun huidige huis waard is. ,,Eigenlijk is het iets dat we nu ook al doen.” De deelnemende makelaars staan op de NVM-site. Woerdenaar De Boer zelf is nog lang niet volgeboekt. ,,Ik heb nog maar een of twee reacties. Ik denk dat dat te maken heeft met de onbekendheid van de nieuwe opzet.”

“Die negatieve teneur heeft z’n weerslag op de rest van de markt. We willen laten zien dat je niet alle makelaars over één kam moet scheren.
Mirjam van der Ziel, Makelaardij Koppes

Teneur

Van der Ziel merkt ‘niet bij elke makelaar even groot enthousiasme’ over de nieuwe opzet. Niet álle 4400 leden van NVM zijn direct om, pareert Van der Lee. ,,Wij zijn uitermate positief, het algemene beeld is dat het werkt.”

Van der Ziel wil zaterdag ook aangrijpen om het negatieve imago van makelaars weg te nemen. Tv-programma Radar onthulde onlangs dat sommige makelaars het niet altijd zo nauw met de regels nemen. Ze spelen elkaar woningen toe en pakken ‘vette’ bonussen op overbiedingen. “Die negatieve teneur heeft z’n weerslag op de rest van de markt. We willen laten zien dat je niet alle makelaars over één kam moet scheren.”

Foto door: Merel Klijzing

Bekijk alle nieuwsberichten
NVM Open Huizen Dag 2022

NVM Open Huizen Dag 2022

Dit jaar is NVM weer terug met de reguliere Open Huizen Dag. Deze wilt u…

Lees meer

De bouw van nieuwbouwproject De Kroon is in volle gang!

De bouw van de 48 appartementen en 11 royale stadsvilla's van nieuwbouwproject De Kroon van…

Lees meer
Back To Top